Σε μια περίοδο που η τηλεργασία συνιστάτε όλο και πιο πολύ λόγω της κατάστασης με τον Covid19, όλο και περισσότερες online απειλές κάνουν την εμφάνισή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετά από χρόνια επιστροφή του ιού EMOTET. Για κάποιους από εσάς που δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται, είναι ένας ιός ο οποίος χτυπάει μέσω των spam email αλλά και μέσω αρχείων του Office με ενεργοποιημένες μακροεντολές. Σκοπός του αφού περάσει στο σύστημα είναι να υποκλέψει δεδομένα τραπεζικών εφαρμογών και να αδειάσει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Μάλιστα με βάση την τελευταία του έκδοση είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από τα antivirus όσο ενημερωμένα και να είναι.

Αυτό που σας προτείνουμε για να μείνετε προστατευμένοι είναι αρχικά να ενεργοποιήσετε την ταυτοποίηση σε κάθε τραπεζική συναλλαγή που εκτελείτε. Είτε με την χρήση κάποιου SMS είτε με τις άλλες μορφές ταυτοποίησης που σας παρέχουν οι εφαρμογές. Επίσης αν έχετε τις μακροεντολές στο Office ενεργοποιημένες καλό θα ήταν να τις κλείσετε. Τέλος ΔΕΝ ανοίγουμε email και συνημμένα που δεν είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενό τους.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Το κακόβουλο botnet Emotet «ξαναχτυπά» – Πώς κλέβουν προσωπικά δεδομένα μέσω email